Érdemes nőként vállalkozni?

Potápi Rita az Egy nő kérdései című művében segít szembenézni a vállalkozó lét nehézségeivel és szépségeivel

Számtalan oka lehet annak, amiért valaki vállalkozni kezd. Nőként különösen. Alapvetően azt hiszem, hogy valamilyen belső erő hajtja az embert, mert más indokot elég nehezen tudok elképzelni. Vállalkozni ugyanis nem épp leányálom. Főleg, ha nem ebbe születünk bele. Potápi Rita meg is írta a miértekre a választ az Egy nő kérdései című könyvében.

Sokáig ízlelgettem magam is a „vállalkozó” szót és mindazt, amivel a vállalkozói lét jár. Mondhatnám, hogy mindig is erre készültem – tény, hogy voltak erre utaló jelek – de ez mégsem fedi le a teljes valóságot. Hiszen amikor vállalkozni kezdtem, nem igazán tudtam, mibe is vágok bele. Még akkor sem, ha a családomban erre az életformára is volt előttem példa; jó és rossz.

De mi is történt? Vágytam a szabadságra, a függetlenségre, a szabad akaratra, a szabad döntésekre, felelősségre, rugalmasságra. Ez az, amit a vállalkozói lét megadhat. De! A szabadságod nem csupán tőled függ, hanem az ügyfeleidtől is. A függetlenség, a szabad akarat, a döntési képesség mind akkor válik valóssággá, ha az ember a vállalkozásában már elért egy bizonyos egzisztenciát. Addig viszont meg kell ragadni minden lehetőséget. Akár áldozatokat hozva is.

Mikor érdemes nőként vállalkozni?

A felelősség nem csak piszkálgatja, hanem bizony komolyan nyomja is az ember vállát. Mert minden attól függ, hogy lesz-e elég megbízás, leszünk-e annyira eredményesek, értékesek, hogy abból – tetszik, vagy sem – meg is tudjunk élni. Számtalan coach, önismereti tréning, életvezetési- és karriertanácsadó nyújthat támaszt, mégis azt hiszem, nőként akkor jó vállalkozni,

  • ha tisztában vagyunk magunkkal, az értékeinkkel;
  • ha nem félünk még többet fejlődni, még inkább harcolni;
  • de legfőképpen akkor, ha ismerjük a legfontosabb kérdéseket, és arra megtaláljuk a saját válaszainkat.

Számomra ezért példaértékű Potápi Rita élete, munkássága és természetesen a könyve, amelyben összegyűjtötte mindazt a tudást, emocionális és racionális tapasztalatot, amelyek méltóvá tették arra, hogy hallgassunk a szavaira. És Ritára valóban érdemes hallgatni.

Mielőtt nőként vállalkozni kezdesz, tedd fel magadnak a legfontosabb kérdéseket

Az Egy NŐ kérdései című könyv rendkívül közel áll a szívemhez. Nem csak azért, mert olyan szerencsés vagyok, hogy szerkeszthettem a könyvet, hanem mert vállalkozóként, sőt nőként olvashattam azt. Rita a legfontosabb kérdéseket teszi fel művében, olyan kérdéseket, amelyek mindannyiunkat nap mint nap foglalkoztatnak. Nőként és vállalkozóként is.  

Miért olyan jó az Egy nő kérdései?

Egyrészt mert zseniális, ahogyan megtervezte, ahogyan összhangba hozta, finomra hangolta a legapróbb részleteket is, és ahogyan az életet párhuzamba állította a vállalkozással. A könyv olvasásakor olyan kristálytiszta képet kapunk magunkról, mintha csak egy tükörbe néznénk bele. A könyv értünk, nőkért, vállalkozókért és nem ellenünk íródott.  Rólunk szól, akik merünk álmodni, gondolkozni és lépéseket is megtenni. Mi vagyunk benne, akik bátran választjuk a bizonytalant, a többnyire még mindig járatlan utat, és akik talán ösztönösen is tudjuk, hogyan kell talpra állni, újra és újra „felszívni magunkat”. Mert ott belül érezzük, szilárdan és rendíthetetlenül, hogy jó az utunk. Ugye, ismerős az érzés?

Mi nők másként vállalkozunk. Mi a szívünkből „csináljuk”. Ezt is. És ez nagyon fontos. Mi így működünk, ettől vagyunk különlegesek. Aki ezt megérti, az az egyik legfontosabb lépést már meg is tette.

Személy szerint én nagyon köszönöm a Rita által feltett kérdéseket, mert azok nélkül nem lennének meg a saját válaszaim sem. Legyetek bátrak ti is, és merjetek szembenézni magatokkal.

Hozzászólás

Az email címedet nem publikáljuk. A kötelező mezőket *-al jelöltük.