Egy kedves ismerősöm azt mondta egyszer, hogy azoknak segítek, akik ki merik mondani azt, amihez nekem eddig nem volt elég bátorságom.

Ez a gondolat eszembe is juttatta az összes könyvet, amelyhez eddig szerkesztőként szerencsém volt, és rájöttem: minden egyes írást valóban úgy szerkesztek, úgy tekintek minden egyes könyvre, mintha az a sajátom lenne. Legyen az önismereti, életrajzi, vállalkozói témájú könyv, regény, vagy akár mesekönyv.

Mire számíts, ha velem dolgozol?

Szerkesztőként sem tagadhatom meg tehát a bennem lévő személyiséget: azt a lányt, aki időnként a megérzéseire hallgat, máskor viszont megmarad a racionalitás talaján. Mit jelent ez neked? Hogy kizárólag a megbízó érdekeit nézem, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy időnként nemet mondok egy-egy megkeresésre, mert tudom, hogy így helyes.

Van ugyanis egy nagy hibám: ez pedig az őszinteség, ami időnként nagyon tud fájni. De akkor is hiszem, hogy két ember csak akkor működhet jól együtt, ha emberileg is képesek egymásra hangolódni.

Éppen ezért soha nem fogok másként tekinteni a hivatásomra, mert a görcsösség, a rugalmatlanság nem célravezető. Sem neked, sem nekem, sem a könyvnek, amit megírtál.

Hogyan néz ki a közös munka?

  1. Beszélgetünk telefonon. Ekkor tudjuk meg, hogy van-e közös utunk.
  2. Ha ez alapján megvan a kémia, és az áraimmal is egyetértesz (1 Ft/karakter, de minimum 30 000 Ft), akkor próbamunkát készítek. E nélkül soha nem vállalok megbízást. Mindegy, hogy ki ajánlott, mindegy, hogy hol találtál rám, tudjuk mind a ketten, hogy két ember nem minden esetben passzol össze. Tehát meg akarom mutatni, hogyan dolgozom; láttatni szeretném veled a stílusomat, hogy el tudd dönteni, találkozik-e a tieddel.
  3. Ha ez alapján is úgy érezzük mind a ketten, hogy van közünk egymáshoz, akkor a szerződéskötés után belecsapunk a lecsóba.

Miből áll a szerkesztés?

A szerkesztési folyamat hossza, mélysége azon múlik, hogy hogyan írtad meg a könyvedet. Alapvetően két fordulóval számolhatsz: az egyik tördelés előtt, a másik azt követően történik. A legfontosabb azonban, hogy a végeredmény mesés, gördülékeny, íves, harmonikus, kívánatos legyen, nem utolsó sorban pedig a célcsoportnak szóljon.

Tehát, ha szükséges, akár tízszer is átnézem a kéziratodat, ha pedig úgy szeretnéd, akkor akár az egész folyamaton keresztül fogom majd a kezed.

Mit adhatok még neked?

Ott leszek, ha elbizonytalanodsz, ha elfáradsz, ha nem tudod, merre haladj tovább, ha feladnád, de akkor is, amikor te indítod el a nyomdai folyamatot, és nekem küldöd el elsőként az erről készült videódat. Már látom, ahogy örömkönnyeket ejtünk együtt a sikered miatt. Hidd el. Volt már erre is példa.

Időnként viszont szigorúnak fogok tűnni, de fontos célom van. Éppen az, ami neked is: minőségi, értékes könyv lásson napvilágot, hiszen ezt érdemlik az olvasóid, ahogy minden könyv is.

Mutatok néhány alkotást, melyeket magam szerkesztettem:

Ha lennének még kérdéseid, mielőtt nekilátnánk a közös munkának, tedd fel bátran.

De aztán írjuk meg életed könyvét, benne vagy?