A könyvkiadás lépései – Neked megvolt az összes?

El sem tudom mondani, hány olyan beszélgetésen vagyok túl, amely a könyvkiadás lépéseiről szólt. A legtöbb magánkiadás előtt álló író ugyanis nem ismeri ezeket – honnan is ismerhetné? – így töviről-hegyire elmesélem a könyvkiadás útját egészen attól az áldott pillanattól kezdve, hogy valaki leül és elkezdi írni a könyvét.

A könyvkiadás fajtái

Ne gondolj semmi bonyolultra, pusztán két út áll előtted:

  • a nagy könyvkiadók és
  • a magánkiadás vagy más néven szerzői könyvkiadás.

A nagy könyvkiadók minden terhet levesznek a válladról, ráadásul a saját költségükön, míg a magánkönyvkiadással foglalkozó cégek mindezt a te költségeden teszik. Ők is teljes körűen menedzselik a folyamatot, segítenek mindenben, de ebbe bizony bele kell fektetnünk. De mielőtt azt mondanád, hogy köszi, nem, érdemes számolgatni is. Ráadásul azt sem biztos, hogy minden folyamatot, minden könyvkiadási lépést ki kell adnod a kezedből. Hiszen íróként te is felkutathatod a számodra szimpatikus és szakmailag relevánsnak tartott szakembereket, akik az egyes lépésekben segíteni tudnak.

Hogy melyek ezek a lépések, amelyeket – ha minőségi könyvet szeretnél kiadni – célszerű megtenni, azokat pontokba szedve összegyűjtöttem neked.

1. Szerkesztő

Nyilván most magam mellett (is) beszélek, de legnagyobb sajnálatomra ez az lépés, amelyet a legtöbben kihagynak. Óriási hiba! Ha valóban jól akarod csinálni, akkor egy szerkesztővel már akkor egyeztetsz, amikor még csak írod a könyvedet. Igen, már az első leírt betűnél! Vagy még előtte.

Egy szerkesztő ugyanis

  • felhívja a figyelmedet a túl terjengős, a nem értelmezhető, a logikai bukfencekkel tarkított szövegrészekre;
  • elmondja, melyek azok a részek, amelyeken érződik, hogy feleslegesek a történet szempontjából,
  • hol kíván a történet még egy kis finomítást, kiegészítést, magyarázatot stb.

Természetesen felkérhetsz szerkesztőt akkor is, ha már kész a kéziratod – ezzel pedig máris többet tettél könyved érdekében, mint a legtöbb társad. Arra azonban készülj fel, hogy ha tényleg szakemberrel van dolgod, akkor kíméletlen lesz a szövegeddel: azaz ő is jelezni fogja, hogy szerinte hol kellene módosítani a szövegen, ami neked akár sok plusz munkát fog jelenteni. Tegyük fel, hogy ez az észrevétel egy egymásra épülő fejezetekből álló könyv második fejezeténél mutatkozik: bizony lehet, hogy az összes további fejezetet is át kell majd emiatt írnod. Jó lenne ezt elkerülni, igaz?

2. Korrektor

A korrektor elsősorban a nyelvi hibákat jelzi neked. Érdemes korrektor segítségét kérned még akkor is, ha úgy gondolod, jó a helyesírásod. A magyar nyelv és annak „helyes” írása túl összetett ahhoz, hogy annak minden szabályával mindenki tisztában legyen. Az elütésekről nem is beszélve. Tehát, ha jót akarsz magadnak, akkor felkérsz egy korrektort a kész szöveg átolvasására, ráadásul két alkalommal is:

  • mielőtt tördelésre adod a könyved kéziratát,
  • miután a tördelőtől visszakaptad a majdnem nyomdakész pdf-et.

A második korrektori átolvasás nagyon fontos, mert így utólag is kiszűrhetők a még esetlegesen benne maradt hibák, elütések, de azért is, mert a korrektor (is) jelezni tudja, hogy hol találkozhatunk olyan tördelési csúszásokkal, amelyek hatással vannak a belív esztétikai megjelenésére.

Azt persze már félve jegyzem csak meg, hogy a tördelt változatot érdemes lenne még egyszer a szerkesztőddel is átnézetned. De ez már hab lenne a tortán, tudom.

3. Grafikus

Mikor van szükséged grafikusra? Ha a könyved nem csak folyószöveget tartalmaz, hanem grafikai elemeket is. Tehát ha például illusztrálsz, folyamatábrákkal ismertetsz stb., kérj meg egy grafikust, hogy készítse el neked ezeket a kreatívokat.

Abban az esetben, ha kézzel készített rajzokról van szó, amelyek szkennelést kívánnak, jó, ha előre egyeztetsz a tördelőddel is, hogy milyen méretben, formátumban tedd azt meg.

Szükséged lesz grafikusra akkor is, ha a borítódon nem fotó lesz (ha mégis, akkor, ugye, nem egy ingyenesen letölthető képben gondolkozol?!), hanem egyedi, egyéni grafika, amelyben nemcsak a könyved témája, de te magad is benne vagy. Soha ne felejtsd el, hogy a borító az első, amivel az olvasód találkozni fog! Ezen sem érdemes spórolni.

4. Tördelő

A tördelő készíti el neked a könyved végleges nyomdai pdf-jét. A word nem az, bármennyire is tűnik rajta szépnek a szöveg. A tördelő feladata, hogy elhelyezze a vágójeleket, hogy megalapozza a nyomdai kivitelezés minőségét. Ő az, aki az általad írt szövegnek megadja azt a végleges formáját, amelyet megérdemel: csinosít, kreativitásával kihozza a szövegedből a maximumot.

5. Nyomda

A nyomdának köszönheted, hogy végre kezedbe veheted – mondjuk úgy – az álmodat. Ha még nem volt ilyenben benne részed, javaslom, hogy a lehetőségeidhez mérten minden pillanatát élvezd ki a gyártási folyamatnak. Amikor először megkapod a művedet, őrizd meg örökre azt az illatot, amelyet tényleg csak egy friss nyomtatású könyv nyújthat számodra. De most nézzük a szakmai részt!

A példányszám függvényében kétféle nyomdai eljárásról beszélhetünk:

  • Ha kisebb példányszámban gondolkozol, digitális nyomdát válassz.
  • Ha a nagyobb példányszám a cél, akkor ofszet nyomdai kivitelezésben gondolkozz.

Ha csak nincs sziklaszilárd elhatározás benned a vágyott példányszámot illetően, vedd bátran a fáradságot, és kérj be árajánlatot mindkét irányból. A számok tükrében sokkal könnyebben hozhatsz majd döntést, hogy melyik irányba mozdulj el.

Érdekelnek az egyes könyvkiadási lépések részletesebben is? Ígérem, hamarosan mindegyikkel foglalkozunk majd, hogy még közelebbről megismerkedhess a könyvkiadás szerintem semmihez sem fogható, csodálatos folyamatával.

Ne feledd, oka van annak, hogy könyvet írtál: volt/van benned egy üzenet, amelyről úgy hiszed, hasznos lehet más számára is. Ez egy igen felelősségteljes vállalkozás. Kérlek, gondolkodj ennek megfelelően, és tegyél meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a végeredmény valóban magával ragadó legyen.

Kövess a Facebookon, az Instagramon vagy a LinkedInen is, hogy ne maradj le a legújabb szakmai anyagaimról sem. Így biztosan felkészülten vághatsz neki a könyvkiadás lépéseinek.

Hozzászólás

Az email címedet nem publikáljuk. A kötelező mezőket *-al jelöltük.