Az első percek – avagy így született meg Az én könyvem ötlete

Tisztán emlékszem arra a napra, amikor Az én könyvem projekt megfogalmazódott bennem. Már napok óta feküdtem otthon betegen, és mialatt minden erőmmel igyekeztem uralni a helyzetet, újra és újra megtalált egy érzés. Szinte láttam, ahogy ott cikázik körülöttem, időnként pedig jól le is csapott, majd végül betalált. 

Szóval ez az érzés az volt, hogy úgy szeretnék valamit létrehozni teljesen a nulláról, egy maradandó értéket, aminek még értelme is van. Azon gondolkoztam, hogy mi lehetne annyira egyedülálló, annyira különleges, amiben megtalálom ugyanúgy önmagamat, ahogyan általa még másokon is segíteni tudok. Ezen morfondíroztam már napok óta, mikor egyszer csak bevillant.

Hát én imádom a könyveket. Olvasni is, de szerkeszteni is. Utóbbival kb. 13 évvel ezelőtt ismerkedtem meg. Szabadúszó szerkesztőként pedig egyre több magánkiadású könyv gondozásában vehettem részt. Bizony, szép számmal növekszik azoknak a száma, akik a saját kiadás mellett döntenek. És milyen jól teszik. Nekem ugyanis szent meggyőződésem, hogy egy könyv nem feltétlenül csak annak kiadói hátterétől lesz jó, és helytelen az a sztereotípia, miszerint egy magánkiadású könyv nem lehet értékes. Amikor a könyvének kiadását valaki véresen komolyan gondolja – márpedig többnyire ez a jellemző – akkor megkeresi a legjobb, számára legszimpatikusabb szakembereket. Segítséget kér, olyan szakemberektől, akik tapasztalataikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a végeredmény, vagyis maga a könyv, mind tartalmában, mind külalakjában a minőséget képviselje.

Görgettem tehát ezt a gondolatmenetet és eszembe jutott: hol is van ezeknek a saját kiadású könyveknek a helye vajon? Van egyáltalán egy biztos pont az „életükben”? Olyan hely, amit otthonnak érezhetnek, ahol rájuk találhat bárki? Lázasan keresgéltem, de azt a biztos, fix pontot, az origót sehol sem találtam.

Ettől kezdve nem volt kérdés: megcsinálom én. Így született meg tehát Az én könyvem … a te élményed

Vagyis az én elképzelésem arról, miképpen lehet segítő kezet nyújtani a szerzői kiadású könyvek és íróik számára.

A varázslatos könyvek

Tudjátok, sok-sok évvel ezelőtt, lehetett 20-25 éve is, olvastam egy könyvet. Ebben a könyvben olyan meseszerűen írtak egy kis szigetről, hogy azonnal el is képzeltem, ott az ember minden álma valóra válhat, ahol megnyugvásra találhat, ahol igazán felszabadult és önmaga lehet. A számomra mindezidáig elérhetetlen Bora Bora volt ez a sziget, a könyvben leírt élmény pedig oly mértékben magával ragadott, hogy azonnal felkerült a bakancslistámra az odautazás vágya. Nem tagadom, azóta is újra és újra felüti a fejét.

Hogy miről szól valójában ez a történet?

Arról, hogy a könyvek hatnak. Képesek akár egész emberi sorsokat megváltoztatni, újrakódolni, tanítani, cselekvésre ösztönözni. Minden írónak óriási felelőssége van, akár tisztában van ezzel, akár nincs. De mégis! Mitől lesz egy könyv jó? Erre a kérdésre biztos számtalan választ lehet adni, de egyben biztos mindannyian egyetértenénk: A jó könyv az, amelyiket nem lehet letenni. Az már természetesen egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik könyv nyújtja ezt az élményt, de az bizonyos, hogy egy könyvnek csupán akkor van esélye elérni ezt a hatást, ha el is jut az olvasóhoz. Ennyire egyszerű.

Az én hitem szerint a magánkiadású könyvek írói és könyveik is megérdemlik, hogy minél szélesebb körben megismerjék őket. Ezt szeretném elérni Az én könyvemmel, mely mindenki számára ott áll lehetőségként, ha plusz, kiegészítő erőforrásokban gondolkozna a már meglévő csatornákon túl.

Hozzászólás

Az email címedet nem publikáljuk. A kötelező mezőket *-al jelöltük.