Befalazott csőgörény

2000 Ft

Gellért András mélyre látó író, aki a mélyben és mélyen átélt traumákat és fájdalmakat képes könnyedséggel ellensúlyozni. Ha olvasod, ott találod magad az Örkény óta hiányolt tömény és invenciózus, derűsebb fajta groteszkben.

Státusz: Megvásárolható Budapest utcáin a Fedél nélkül árusainál a fenti ajánlott áron!

Elfogyott

Kategória:
Termékkód: 5382

Leírás

Előszó utóhangon Müller Péter Sziámi tollából

Ez a könyv megérdemelne egy rendes előszót. A világ első rendes előszavát. Minden eddig írt előszó csalás volt. Igazából egyik sem volt előszó. Utószók voltak. Azután írták meg őket, hogy elolvasták a könyvet, amihez kellettek. Tehát csak úgy előre rakták őket.

A rendes előszó a könyv előtt születik. Talán meg is tudtam volna írni, ismerem a szerzőt, és pár részletet is olvastam már korábban. Mindegy, lekéstem. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy felvettem a könyvet, és aztán nem bírtam letenni. Ezzel minden eldőlt. Az előszóból végleg utószó lesz.

Természetét tekintve a Befalazott csőgörény olyan, mint az Ezeregyéjszaka, Gellért András pedig sokban hasonlít Seherezádéra. Annyira megejtően mesél a kaktusznőről, a rákbetegeknek kaszinót építő pénzemberről, az idősödő pénztáros-családanyáról, akibe beleszeret a világsztár futballista vagy éppen a szánkós ámokfutókról, netán Ábelről, az átképzett szellemirtóról meg a süket hifi-gyűjtőről, hogy mindig azt érzi az ember, a következő is kell. Meg még a következő. Meg még egy, amíg csak el nem érünk Tiborig, aki szart szippant, majd végül Tiborig, aki megint szart szippant.

Ez az előszó is kamu. Utószó, mert, ahogy mondtam, előtte elolvastam a könyvet. Így se jártam rosszul. Belemerülhettem egy olyan ember gondolkodásmódjába, aki „nem az emberek emlékezetében, hanem a saját nappalijában akar élni”.

Gellért András mélyre látó író, aki a mélyben és mélyen átélt traumákat és fájdalmakat képes könnyedséggel ellensúlyozni.

Ha olvasod, ott találod magad az Örkény óta hiányolt tömény és invenciózus, derűsebb fajta groteszkben. Mindent lát, mindent kifiguráz, mindenen hagy nevetni és elagyalni. Fejcsóváló mosolytól a brutál röhögésig mindent megkaphatsz ezektől az egypercesektől.

Egy olyan országból tudósít, amely abszurdul hasonlít a mi mai valóságunkra, attól csak minimálisan, enyhe szellemképként mozdul el – de ezek a kis elmozdulások meghökkentő és ellenállhatatlanul mulatságos új szemszöget eredményeznek.

A mottók elöl szoktak állni. Hálásan, a Befalazott csőgörény hatása alatt, önmagam epigonjaként hadd írjam ide utólagos mottónak, azaz rövid világ- és kötetelemzésnek: – A helyzet Gellért András szerint is – tragikus, de nem komoly!

Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 236 oldal
ISBN: 978-615-00-3439-3
Illusztrálta: Wahorn András

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Befalazott csőgörény” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük