A fel-feldobott kő újra lehull…

3000 Ft

„ …mihelyt lehetséges lesz, – annyiszor hangoztatott kivánsága szerint, – hazahozzuk Őt szülőfalujába, Érmindszentre s itt helyezzük el végleges, örök nyugalomra családunk közös temetkezőhelyén.” (Ady Endre gyászjelentésének egy mondata)

Kategória:
Termékkód: 8384

Leírás

Ady Endre jobbára ismeretlen gyászjelentése által ihletett mű, amely két szomszédos partiumi család, az Ady és a Kávássy, átfedésekkel tarkított történetét dokumentálja. A gyászjelentés tartalmazza azt a kitételt, hogy ha a körülmények megengedik, Ady Endrét a falujában, Érmindszenten temetik (újra), ami az ő személyes kívánsága volt még életében, és ebben a család összes tagja is egyetértett. A kérdésem az, hogy miért nem teljesítették eddig az Ady család végakaratát?

„Nem újabb értékítéletet akarok ezen kis munkával érte vagy ellene meghozni, hanem ennél sokkal mélyebbre szeretnék eljutni. Igen, mélyebbre, de nem feltétlenül „intellektuálisan”, mert nem tanulmány ez a kis könyvecske, mint már említettem; sőt merész módon kötöm itt össze a két szomszédos falu, Érmindszent és Érkávás, és ezzel az Ady meg a Kávássy család történetét.”

„Ha alaposan olvassuk a gyászjelentést, feltűnik az egyértelmű szándék az Ady-családtagok végső nyugvóhelyét illetően. Se Ady Endrének, se más családtagjának nem volt szándékában Budapesten eltemetve lenni. Se egyenként, se közösen.
Nekik Budapest igazából nem jelentett semmit, mert ők, nem itt voltak otthon.
Otthon Érmindszenten voltak, a Partiumban, mindannyian. Ady Endre, Ady Lőrinc, Ady Lajos, Ady Lőrincné Pásztor Mária. És pontosan itt akartak, az érmindszenti temetőben együtt nyugodni. Hozzá tehetjük még Ady Ilonkát, a pici leánykát, akinek helye jószülei és testvérei mellett van… Mit nem lehet ezen megérteni?
Ideje lenne hát, hogy 100 évvel később mégiscsak beteljesülhetne Adyék akarata, kívánsága, reménysége.”

Kiadás éve: 2019.
Oldalszám: 74 (72+4)
Borítás: Fényes fóliázott
ISBN: 978-615-00-5595-4
Méret: A5

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A fel-feldobott kő újra lehull…” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük