dr. Richlach Mónika szociálpolitikusból képezte magát jogásszá, mellette pedig számos szakvizsgával is büszkélkedhet. Alig néhány éve a fotózás mellett is letette voksát. Mialatt jogi karrierje mellett új szenvedélyének is hódolt, be kellett látnia, hogy nem lelhető fel a piacon egyetlen összefoglaló mű sem a fotózás témájában. Mindent magának kellett kibogarásznia, összeállítani a dokumentumcsomagokat (szerződések, adatkezelési tájékoztatókat kiemelten), ez több száz forrás áttekintését és rendszerezését igényelte. Pályája során rengeteg szabálytalanságot lát ma is a területen (pl. sokan azt hiszik, azé a kép, aki szerepel rajta, vagy sokan azt hiszik, megfelelő forrásmegjelölés képaláírásnál a Google).

A tisztánlátás érdekében összegyúrta hát jogi és fotós énjét, és megírta a méltán népszerű FOTO.JOG – Képben az ember című könyvét. A könyvet elsősorban fotósoknak szánja, mégis úgy hiszi, hogy a benne található ismeretek szélesebb körnek is jól jönnek: honlaptulajdonosoknak, gyerekintézményeknek, bloggereknek, szülőknek, bárkinek, aki szerepel fényképeken, vagy aki éppen fotókat használ munkája során. Tehát mindenkinek.

Bár korábban írt már könyvet – szűk piacra, specializált területre, limitált kiadásban, melyet a fotóival is illusztrált, kb. 600 képpel (Richlach Mónika – Földvári Dorina: PoleLexicon 1-7. kötet), ezen kívül rengeteg szakértői anyagot, szerződést, bírósági keresetet, jogszabályt, szabályzatot, állásfoglalást és egyebeket írt, ami a jogi pályához hozzátartozik, mégsem tartja magát írónak. Az a típus, aki nehezen tud kilépni írás közben a jogászi szerepből, nehezen találja az egyensúlyt a nagyon szakszerű és a hétköznapi szöveg között. Éppen ezért könyvei írásakor mindig szakértő (szerkesztő) segítséget kér, de arra különösen figyel, hogy a végeredmény ne menjen a szakmaiság rovására.
Hamarosan pedig érkezik újabb könyve, melyet jogásztársával közösen írnak: hasonlóan hiánypótló témát dolgoznak majd fel könyvükben.

A szerző könyve(i):