Mikor olvassunk?

Az olvasás elég időrabló tevékenység, de csak a szó legjobb értelmében. Hiába tanulunk a könyvek által rengeteget, közben irtó jól is szórakozunk és több életet is leélünk – mégsem könnyű időt szakítani rá.

Hiszen a háztartás, a család, a munka, a baráti kapcsolatok, a mindennapok taposómalma könnyen elsodor e nagyszerű tevékenységtől.

Viszont jó hírem van, nem lehetetlen mégis időt nyerni rá!
Rengeteg apró, ám annál feleslegesebb időrabló tevékenység van az életünkben, amit helyettesíthetünk jobb elfoglaltsággal, olvasással. Az időbeosztás nem könnyű feladat. Tervezni előre nem mindig lehet, mert biztos, hogy közbejön valami nem várt fordulat.

Én csak tudom, három apró gyerek édesanyja vagyok, dolgozom, háztartást vezetek, blogot írok, sportolok és még a jó ég tudja, mit nem csinálok, ha időm engedi. Viszont olvasni mindig olvasok. Kevés nap telik el a könyvek böngészése nélkül. Na de hogyan csinálom? Mindig meg is kapom ezt a kérdést. Pár tippet szívesen megosztok veletek, hogyan tudok havi 10-15 könyvre időt szakítani (azon kívül, hogy gyorsan olvasok, keveset alszom) ennyi minden mellett.

Íme, a tippjeim:

  • Lopj időt kora reggel, amikor még alszik a család, nem kell munkába rohannod. Ha pacsirta típus vagy, könnyű lesz. Ellenkező esetben, ha a nehezen kelők táborát erősíted, mint én, a bagoly típusúakét, olvass este, mikor már mindenki pihen. Vigyázat, ez hatalmas veszélyt rejt magába. Alvás helyett is olvasni fogsz, ha túl jó a könyv!
  • Olvass utazáskor! Persze, ha nem te vagy a sofőr. Utazz tömegközlekedéssel vagy szerezz sofőrt, taxit. Gyalogosan, kerékpárral közlekedők, sofőrök kizárva. Bizony nem veszélytelen dologra vállalkozol, ha mégis séta közben olvasol. A végén még nekimész a lámpaoszlopnak, saját példámból kiindulva. De arra is lehet precedens, hogy elfelejtesz leszállni a buszról. Az utazási betegségben szenvedőknek sajnos ez sem opció.
  • Minden időt használj ki, mely rendelkezésedre áll. Olvass várakozás közben a fogorvosnál, a bankban, ügyintézés közben. Sokan fura bogárként lesnek felém, mikor előkapom a könyvet. De annyi idő megy el várakozással, legalább hasznosan töltöm.
  • A telefonod, a számítógépes világ, a média rabja tudsz lenni. A TV és a telefon, az internet, a közösségi platformok rengeteg idődet elveszi naponta. Nézz csak utána, mennyit pötyögsz a telódon. Meg fogsz lepődni. Korlátozd be a használhatóságát időben. Szabj kereteket magadnak. A TV műsort böngészd végig és ne azon szörfölj, hanem csak a téged ténylegesen érdeklő filmeket, műsorokat nézd meg. Az egyik legnagyobb időrablónk bizony ez.
  • Pihenés, nyaralás, síelés. Csupa jót ígérő időtöltések. Lehet, nem marad időd a könyvekre, de hátha mégis. Vigyél magaddal legalább egy olvasmányt, ha kell, kéznél lesz!
  • Főzés, a takarítás, a mindennapi teendők közepette is akadhat pár perc, mely üresjárat. Kapd elő a könyved és olvass addig is, míg várod, hogy lejárjon a nagymosás. Porszívózás közben azért nem szerencsés e tevékenység, sem mosogatás közben. Főzéskor is óvatosan! Égettem már le LEVEST, mert annyira lebilincselő volt a történet, hogy elfeledkeztem az ebédről, csak akkor eszméltem, amikor már füstölt.
  • Betegség. Ha tudod fogni a könyvet, van benned annyi erő, a szemed is jó, látsz, akkor mehet az olvasás is. Gyorsabban telik az idő, mikor egy jó olvasmányba vagy nyakig. Meglátod, néha a fájdalmad is elfelejted! Még kórházba is vittem magammal könyveket. Alaposan meg is rökönyödtek a nővérkék. Hiába, a könyvek és a kispárnám mindenhová jönnek velem!
  • Olvassatok együtt barátokkal, szerelmeddel, a családoddal, gyermekeiddel, egy adott közösséggel! Amit aztán megbeszélhettek közösen. Remek beszédtémát ad. Annyira jó megtárgyalni, ki, mit érzett, gondolt az olvasottakról, a karakterekről, a stílusról, az írásmódról. A jó példa ráadásul ragadós.

A pénz, a könyvek borsos ára sem lehet elég jó kifogás, mert rengeteg adok-veszek csoport van ma már, ahol használt könyveket lehet venni, az antikváriumokban is nagyon jó fogás akadhat olykor és a könyvtárak is remek lelőhelyek! Cserélgessetek barátokkal is bátran!

Az idő és a pénz hiánya szokott felmerülni elsődlegesen az olvasás elmaradozásában kifogásként. Pedig ez nem igazi ok, csak kifogás! Olvass telefonon, tableten, e-olvasón. Sokszor könnyebb előkapni, mindig kéznél van, mint egy vaskos könyv, így nem mondhatod, hogy nincs idő rá.  Utazás közben, háztartásvezetés alkalmával a hangoskönyv lehet még a befutó. Olvasásnak számít pár perc is. Olvass rövideket, verseket, bármit.

Korábban csalódtál? Volt egy rossz élményed egy íróval, könyvvel? Na és? Millió jobb kötetet lelhetsz.

Fáradt vagy? A könyv kikapcsol, feltölt, elvarázsol, energiával ajándékoz meg, megnyugtat, feldob, a barátod lesz!

További jó hírem van! Az olvasásra rá lehet szokni és a mindennapi rutin részévé tenni, csak akarni kell! Olvassatok! Bármit! Akármit! Tudjátok, arra van idő, amire szakítotok.

ReAd-blog, Mayerné Répási Adrienn
judyadry@gmail.com
ReAd-blog fb oldala

Hozzászólás

Az email címedet nem publikáljuk. A kötelező mezőket *-al jelöltük.